PREDAVAČ

Robert Kopal

HRVATSKI DANI SIGURNOSTI

Doc.dr.sc. Robert Kopal, znanstveni je suradnik i profesor visoke škole u trajnom zvanju i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost. Bio je državni tajnik MUP-a, dekan Visokog učilišta Effectus-studij financije i pravo te prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra i voditelj diplomskih studija Digitalni marketing i Podatkovni smjer.
Radio je i kao znanstveni savjetnik Uprave IN2data, obavljao je poslove glavnoga obavještajnog analitičara MUP-a te bio viši menadžer u POA-i i SOA-i. Bio je voditelji i predavač na više od sto poslovnih i analitičkih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, trenirao sigurnosne i obavještajne službenike u 11 država i dizajnirao nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava. Certificirani je trener obavještajne analitike te član IALEIA-e (International Association of Law Enforcement Intelligence Analysts) i BDVA (Big Data Value Association). Izvršni je urednik u International Journal of Digital Technology and Economy te član uredništva u International Journal of Economics & Management Sciences.

Kopal je objavio 11 knjiga u Hrvatskoj i inozemstvu te više od 60 stručnih i znanstvenih radova. Neki od naslova knjiga su Ekonomska analiza međunarodnog terorizma, Teorija igara, Tehnike kompetitivne analiza…
Izlagao je na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama te sudjelovao i vodio više nacionalnih i međunarodnih analitičkih projekata, među kojima su Head of PIU & Key Expert: “CARDS Twinning project: Criminal Intelligence System, Phase 1&2”, Project Liaison Officer na United Nations Office on Drugs and Crime te projektu “Strengthening of Capacities for Collection and Analysis of Criminal Intelligence in South-eastern Europe“.

Član je Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost, Matičnog povjerenstva za društvene znanosti, Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala i nacionalnog tima Hrvatske – Europski Big Data Hackathon 2017. koji je osvojio 1. mjesto.

Najnovija knjiga Roberta Kopala, “Kreativnost 4.0: evolucija i revolucija”, objavljena je u listopadu 2018. godine.