Novosti u svijetu privatne zaštite i korporativne sigurnosti

Drugi dan 14. konferencije “Hrvatski dani sigurnosti” započeo je predstavljanjem platforme „Hrvatska kuća sigurnosti“. Dr.sc. Dražen Lučić iz Hrvatske gospodarske komore, nositelj projekta, naglasio je kako je uvođenje digitalnih tehnologija u sve segmente života kulturna i društvena promjena jer treba promijeniti i svijest ljudi, a kroz platformu promicat će se ideja da je sigurnost danas drugačija nego prije 20 godina. Cilj je projekta doprinijeti jačanju sigurnosti koja je bitan čimbenik za mnoge grane gospodarstva, ne samo za turizam.

Na panelu “Novi Zakon o privatnoj zaštiti – nova prilika ili status quo?”, kojeg je moderirala Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama, govorili su Zdravko Prša, predsjednik udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti  pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Ante Perčin, predsjednik Udruge zaštitarske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi  poslodavaca (HUP) te Sandro Šegedin, predstavnik  Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH –  voditelj inspekcijskih poslova privatne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a. Sudionici panela naglasili su kako je novi Zakon, koji je stupio na snagu krajem kolovoza, donio duh optimizma, ali će biti u punoj funkciji kad se donese petnaestak pravilnika koji ga slijede. Sandro Šegedin najavio je mogućnost specijalizacije zaštitara koji će time dobiti viši rang i biti osposobljeni raditi prosudbe o temelju i načinu zaštite. Ante Perčin upozorio je kako zaštitari ne bi smjeli biti samo balast na ulazu u poduzeće ili instituciju, no zaštitarske tvrtke ne nude nove usluge, a niti ih klijenti ne traže. Zbog niskih plaća i učmalosti profesije zaštitari percipiraju svoj posao kao prolazan dok ne pronađu bolji. Zdravko Prša je upozorio kako se i u toj profesiji sve brzo mijenja te je nužna edukacija koja će stvoriti novog, digitalnog zaštitara.

Dr.sc. Darko Palačić, predsjednik Odbora za standardizaciju sigurnosti Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), u svom predavanju “Primjena normi u korporativnoj sigurnosti i COVID-19 vremenu” upoznao je sudionike s normama koje se odnose na upravljanje rizicima, sigurnošću informacijama, izvanrednim situacijama, okolišem, zdravljem i sigurnošću na radu, suzbijanjem korupcije te mnogim drugim područjima koja se odnose na sigurnost.

Veliko je zanimanje izazvalo predavanje “12 zlatnih pravila tehnike detekcije laganja za menadžere korporativne sigurnosti i menadžere privatne zaštite” dr.sc. Josipa Pavličeka, profesora na Visokoj policijskoj školi. Upozorio je da svi ljudi lažu, samo je pitanje kakve su posljedice tog laganja. “Ne treba patološki sumnjati u svakoga, ali treba uključiti sumnjičavi mod”, kazao je Pavliček i otkrio neke tehnike kojima se neverbalnim i verbalnim znacima može otkriti laže li sugovornik.

Na kraju konferencije promovirana je knjiga “Korporativna sigurnost u okruženju pandemije COVID-19”, čiji su autori Lana Djurkin-König, Alen Delić, Alen Ostojić i Branko Mihaljević, a izdavač je Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj. U deset poglavlja autori govore o razvoju korporativne sigurnosti, modernim sigurnosnim izazovima u korporativnom svijetu, metodologiji procjene rizika, zaštiti zaposlenika u okolnostima rizika od zaraze virusom COVID-19, cyber prijetnjama u okruženju pandemije, korporativnoj sigurnosti u post COVID-19 svijetu i ostalim temama sigurnosti u novom svijetu obilježenom opasnošću od pandemije. Knjiga je postala metodološki priručnik za sve koji se bave sigurnošću, a uvrštena je i kao udžbenik na neka sveučilišta.

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email