Nove tehnologije kao alati sigurnog poslovanja

Nakon izuzetno korisnih predavanja i panela o cyber sigurnosti u post COVID svijetu radni dio 14. konferencije Hrvatski dani sigurnosti nastavljen je nizom predavanja pod nazivom Nove tehnologije kao alati sigurnog poslovanja.

Bojan Alikavazović, viši konzultant za informacijsku sigurnost tvrtke Diverto d.o.o., u svom je predavanju govorio o ključnim komponentama Sigurnosnog operativnog centra u kompaniji, koji ne može uspješno funkcionirati bez stručnjaka, tehnologije i razrađenih procesa. Koliko je takav centar važan potkrijepio je primjerima iz vlastite prakse. U slučaju Purple fox (Purpurna lisica) otkrivena je steganografija, kao nova tehnika cyber napada uz pomoć sofisticiranog koda, ugrađenog u neku fotografiju, a koji uspješno zaobilazi informatičku zaštitu sustava. Slučaj Emotet im je, pak, otkrio zlonamjerni kod koji je krao povjerljive osobne podatke. Upozorio je kako napadačima uglavnom ne trebaju osobito napredni trikovi jer su i jednostavni dovoljno učinkoviti. Rješenje su stalna poboljšanja sustava zaštite.

Toni Lovrić iz Dahua Technology predstavio je nove kamere koje mjere tjelesnu temperaturu s udaljenosti i tako brzo otkrivaju potencijalno zaražene korona virusom što je osobito korisno na mjestima gdje se okuplja više ljudi, kao što su zračne luke, željeznički i autobusni kolodvori, trajekti, bolnice, škole, tvornice i slično.

Ivan Bilać, direktor prodaje Eccos inženjeringa, predstavio je Eccos Smart City sustave koji omogućuju kontrolu prometa, parkiranja, sprečavanje i otkrivanje kriminala, provođenje evakuacije i slično, što podiže razinu javne sigurnosti i omogućuje učinkovitije funkcioniranje gradske uprave.

Matija Mandić, direktor Sektora tehničke zaštitre King ICT-a, predstavio je modele rješavanja problema tehničke zaštite u praksi kroz predavanje “Kompleksne integracije sustava tehničke zaštite”, dok je Marko Sikirica iz Tehnozavoda Marušić govorio o digitalnoj transformaciji sigurnosti.

Nakon izvještajne Skupštine HUMS-a večer je završena tradicionalnom humanitarnom tombolom na kojoj je prikupljen cjelokupan iznos potreban za kupnju automatskog defibrilatora koji će, u suradnji s Hrvatskom kućom srca, biti postavljen u jednoj od hrvatskih osnovnih škola.

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email