ŽIVOT U DIGITALNOM SVIJETU: Stanje informacijske sigurnosti u Hrvatskoj

Drugi dan tradicionalne konferencije “Hrvatski dani sigurnosti 2022” u opatijskom hotelu Royal posvećen je najvećim prijetnjama modernoga svijeta: informacijskoj sigurnosti, procesima i novim tehnologijama koje pomažu u borbi da se ona sačuva i podigne na viši nivo.

Prvo izlaganje posvećeno je uređaju kojega već svi dobro poznaju - popularnom drageru koji više neće mjeriti samo stupanj alkoholiziranosti zaposlenika ili vozača, nego će njime moći testirati i prisustvo opijata u organizmu. Marijan Gorše iz tvrtke Dräger Hrvatska najavio je da će uskoro u vozilima i alkotesteri biti napredniji, pa će vozač najprije morati puhnuti u uređaj, a vozilo se neće pokrenuti ako mu detektira alkohol u dahu. Isto će tako detektirati i razne opasne plinove, što je osobito korisno kompanijama koje rade s takvim tvarima, te će preko GPS-a javljati gdje je curenje takvog plina detektirano.

Ivan Bimbi iz Croatia osiguranja predstavio je njihov proizvod LaqoPrevent u izlaganju “Tehnologijom do sigurnije vožnje”. Ovaj program prevencije u sklopu LAQO aplikacije analizira vožnju, naglo kočenje, skretanje i korištenje mobitela tijekom vožnje. “Do sada smo otkrili da hrvatski vozači u prosjeku uvijek voze deset posto brže nego što je dozvoljeno, a najbrže u večernjim satima kad je promet slabiji. Kampanjama promičemo sigurnu vožnju, a savjesne vozače i korisnike LaqoPreventa nagrađujemo bodovima za pametnu vožnju. Na Instagramu smo pokrenuli kampanju “Oči širom zatvorene” koja upozorava na opasnost korištenja mobitela u vožnji. Statistika je pokazala da čak 75 posto vozača koristi mobitel dok voze, a poruka kampanje je “Mobitel u džep, oči na cestu”." 

Na primjeru Amadria Parka Šibenik, koji je grad u malom, Domagoj Vrbanić iz tvrtke HIKVISION predstavio je sigurnosno rješenje za turistički sektor. Cijeli kompleks pokriven je povezanim kamerama što osigurava da se u svakom trenutku zna gdje se što događa.
Paolo Castiglioni iz tvrtke ASSA ABLOY govorio je o kontroli pristupa dizajniranoj za budućnost te upozorio da će pandemija COVID 19 zauvijek promijeniti način poslovanja, od namjene ureda do “zelene orijentacije”, a zbog vremena neizvjesnosti zaštita podataka bit će još kritičnija.

Strateški rizici za društvo su opskrba strujom, vodom, plinom, gorivom, pristup novcu, internetu, javnom prijevozu i svemu što pripada u kritičnu infrastrukturu, a prijetnje bilo kojoj od tih infrastuktura treba na vrijeme detektirati i na njih odgovoriti. Kako to učiniti, govorio je Hrvoje Sagrak iz Infodoma, navevši primjere cyber napada na crnogorsku elektroprivredu i ministarstva u BiH. Europska unija svojim Strateškim kompasom želi pojačati svjesnost o potrebi vlastitog sustava zaštite, a Hrvatska je nisko na razini osvještavanja sigurnosnih prijetnji. Stoga treba jačati pismenost i donijeti strateške mjere kojima će se poticati ulaganje u zaštitu kritičnih infrastruktura, poručio je Sagrak.

Cyber teroristi fokusiraju se na krađu informacija zbog čega je nedavno velika tvrtka za proizvodnju igrica izgubila sadržaje koje je razvijala godinama, a sada se prodaju za sitne iznose, naveo je Neven Stanivuk iz CISO-a Elektronički računi d.o.o. Zbog krađe informacija tvrtke trpe golemu reputacijsku štetu, a prodaja im može pasti i do 60 posto. Ključ je edukacija ne samo IT odjela, nego i svih zaposlenika i decision makera te bolja regulativa u certifikaciji informacijskih posrednika.

Neven Zitek, voditelj odjela za odgovor na kibernetičke incidente u SPAN-u, nabrojio je tri tipa cyber prijetnji: samonanesena šteta, slučajna šteta i ciljani napad. Samonanesene i slučajne štete događaju se kad tvrtka ne ulaže dovoljno u sigurnost, a mogle su se spriječiti. Kod ciljanih napada meta postaje kompanija koja je najranjivija, dakle s nižom razinom zaštite. IT sektor treba definirati koji su poslovni servisi kritični i podići razinu zaštite, poručio je Zitek.

U Hrvatskoj je 40 posto svih cyber incidenata zbog phishinga koji je najštetnija prijetnja današnjice i druga najčešća prijetnja u informatičkom svijetu, poručio je Svan Hlača, viši konzultant za informacijsku sigurnost tvrtke DIVERTO. Kako se obraniti? “Držimo edukacije, šaljemo upozorenja ‘nemojte klikati’, ‘nemojte otvarati sumnjive mailove’, no zaposlenike treba obučiti da mogu prepoznati phishing mail”, rekao je Hlača.

I panel rasprava u kojoj su sudjelovali Marko Emer iz Moj eRačun, Neven Zitek iz SPAN-a, Svan Hlača iz Diverta i Hrvoje Sagrak iz Infodoma bila je posvećena sigurnosti u digitalnom svijetu u kojem već duboko svi živimo, a istodobno još uvijek nedovoljno svjesni kako lako možemo postati žrtve kibernetičkih napada.

Moderator panela Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i predsjednik Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost HUMS-a, fokusirao je raspravu na pitanja koliko smo kao nacija, koja posljednjih godina ukorak sa svijetom radi i na digitalnoj transformaciji, uspjeli unaprijediti informatičku sigurnost. Informacijski stručnjaci u panelu složili su se s procjenama kako prvenstveno valja raditi na osvješćivanju o opasnostima svih oblika kibernetičkih napada. Da do sada nismo imali izrazito štetne posljedice, kakvih je tijekom posljednjih 15 godina bilo puno diljem svijeta, ali nas to ne smije tješiti. 

“Čekaju nas veliki izazovi, a premalo se financijski, ali i kadrovski, ulaže u informacijsku sigurnost u poslovanju. Posebice se to odnosi na mala i srednja poduzeća, koja taj problem tek osvještavaju”, naglasio je Marko Emer čija tvrtka Moj eRačun radi sa više od stotinu tisuća poduzeća čije novčane transakcije omogućavaju online.
PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email