Otvoreni HRVATSKI DANI SIGURNOSTI 2022!

U opatijskom hotelu Royal danas, 28. rujna, otvorena je trodnevna konferencija Hrvatski dani sigurnosti 2022, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, koja je okupila više od 200 sudionika. Ova je godina jubilarna jer njen organizator i domaćin – Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, obilježava 15. godišnjicu svog osnutka. Kao nevladina organizacija u proteklih je petnaest godina promicala interese menadžera sigurnosti i stvaranje partnerskih odnosa između javnog i privatnog sektora sigurnosti te gospodarstva i akademske zajednice.

Uvodnu riječ okupljenima je uputio Alen Ostojić, CSO, CMKS, CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koju je započeo minutom šutnje u počast poginulim hrvatskim braniteljima. Naglasio je kako je sigurnost izložena cyber napadima, terorizmu, zdravstvenim krizama, prekidima opskrbnih lanaca, razbojništvima, prijevarama, korupciji, radikalizaciji… i drugim izazovima te je zbog toga postala izuzetno važan segment i na nacionalnoj i na korporativnoj razini. Zbog toga je otvoren dijalog s Ravnateljstvom policije RH, a ministar unutrašnjih poslova dr. Davor Božinović podržao je stvaranje odbora za sigurnost poslovne zajednice, rekao je Ostojić.

“U ovo vrijeme izvanrednih previranja još je važnije okupiti se kao zajednica profesionalaca sigurnosti kako bismo istražili najnovije uvide i preporuke, razmijenili nove ideje i najbolje prakse izgradnje korporativne sigurnosti”, poručio je.

Okupljene menadžere sigurnosti pozdravio je Holger Haibach, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

“Svjedoci smo vremena da zapadna demokracija još nije pobijedila. Međunarodna zajednica još traži odgovore što se događa i kako se nositi s nezamislivim. Sigurnost nije samo pitanje država i vladinih institucija, međunarodnih organizacija kao što su NATO i EU, nego i privatnog sektora sigurnosti koji treba znati što raditi u vremenima krize”, naglasio je Haibach.

Hrvatske dane sigurnosti 2022. svečano je otvorio prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor sveučilišta VERN Zagreb i predsjednik Znanstvenog savjeta HUMS-a. U svom je izlaganju “Globalna sigurnost i novi svjetski poredak” nabrojio je izazove suvremenog svijeta posljednjih godina – od pandemije COVID-a 19 do rata u Ukrajini i zaključio da se novi svjetski poredak strukturira tako da svijet bude još nestabilniji. Ustvrdio je da do 2040. godine niti jedna država neće dominirati regijama te da će svijet postati fragmentiran. “To neće biti ničiji svijet”, poručio je Cvrtila. Smatra da smo u vremenima političke i ekonomske neizvjesnosti te da je identificiranje geopolitičkih rizika prioritet i poslovnog sektora jer se odražavaju kroz probleme s energentima, porastom cijena, pitanjem dostupnosti strateških resursa, krizom hrane i slično.

Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal u svom je izlaganju “Dekodiranje ekonomije kibernetičke sigurnosti”, naglasio da smo mi ljudi predvidljivo iracionalni. U toj iracionalnosti menadžeri kompanija i dalje se rizikom bave post festum umjesto da ga predviđaju, a o sigurnosnim incidentima se ne priča zbog reputacije kompanije.

Prof.dr.sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu govorio je o brendiranju Hrvatske i sigurnosti te upozorio da Hrvatska ima puno više kvaliteta nego što to njezini stanovnici percipiraju jer nemamo visoko mišljenje o sebi, premda nas mnoge svjetske ljestvice demantiraju. Zauzimamo 16. mjesto u svijetu po turističkoj popularnosti, prema kvaliteti življenja smo na 46. mjestu, dok je, primjerice, Slovenija na 60. mjestu. Visoko kotiramo kao sigurna zemlja, stranci Hrvatsku percipiraju kao lijepu zemlju, a Hrvate kao sportsku naciju, među najliberalnijim smo državama po odnosu prema LGBT zajednici i pripadnicima drugih vjera. Sve to ne znamo prodati svijetu, zaključio je Skoko i nabrojio brojne države koje su uspješno brendirale svoje kvalitete, kulturu i način života.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga  “Obavještajna analitika – primjena u nacionalnoj i korporativnoj sigurnosti”, autora Roberta Kopala i Darije Korkut, u izdanju Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj te Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email