ZAVRŠILI HRVATSKI DANI SIGURNOSTI 2019.

Novi oblici sigurnosti u svijetu cyber prijetnji

 

U petak je izlaganjima i raspravom o upravljanju incidentima u korporacijama te najavama što se sve već idućih godina priprema kako bi se unaprijedila razina sigurnosti u svim područjima rada i života, završili Hrvatski dani sigurnosti koju organizira Hrvatska udruga menadžera sigurnosti. Kroz izlaganja, forume i panele menadžeri sigurnosti su raspravljali o novim oblicima sigurnosti, što je i bila ideja vodilja ovogodišnje 13. Konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti.

Predavači, panelisti i forumaši ponajviše su govorili o cyber napadima kojih je 45 do 60 tisuća u sekundi prema svim uređajima u Hrvatskoj, a broj cyber incidenata godišnje raste za 300 do 500 posto. Na panelu Cyber prijetnje i trendovi – pogled u 2020. godinu, ukazali su da napadi nisu rezervirani samo za e-mail nego se događaju i preko WhatsApp-a i drugih mreža, pa čak i preko Skypa, uglavnom kao krađa identiteta. U modernom digitaliziranom svijetu svake se sekunde pošalje 2,9 milijuna mailova, na Youtube se svake minute uploada 20 sati video sadržaja, dnevno se pošalje 50 milijuna tweetova, na Facebooku se mjesečno provede 700 milijardi sati. Sva ta aktivnost podrazumijeva i izloženost prijetnjama i napadima.

Predavači su se složili da su u eri informatike sigurnosne prijetnje hibridne, pa i odgovor na njih treba biti hibridan. Ipak, to znači da se ne smijemo fokusirati niti isključivo na cyber sigurnost i zanemariti pri tome onu fizičku, kao što se za postizanje veće sigurnosti ne smijemo oslanjati niti samo na strojeve, zanemarivši pri tom čovjeka.

Tu je poruku najbolje sažela Lana Gjurkin Koenig, voditeljica regionalne korporativne sigurnosti Ernst&Young Gmbh Bonn, Njemačka, u rečenici: „U eri strojeva trebat ćemo ljude da kreiraju sadržaj“.

Pogled u budućnost sigurnosti fokusirao se i na dronove koji se jako brzo razvijaju te se očekuje da će se uskoro moći koristiti u akcijama spašavanja. Primjerice, iz zapaljenog nebodera stanovnike će izvlačiti rojevi dronova, a ne vatrogasci koji takvom akcijom ugrožavaju svoj život.

Konferencija je tradicionalno završena održavanjem bogate tombole čiji je sav prihod ove godine namijenjen Zakladi Hrvatska kuća srca za kupnju automatskog defibrilatora koji će se biti postavljen u jednoj od hrvatskih osnovnih škola.

PLATINASTI SPONZOR

GENERALNI SPONZOR

ZLATNI SPONZOR

SREBRNI SPONZOR

BRONČANI SPONZOR

SPONZOR

PRIJATELJ PROJEKTA

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email