Otvorena 14. Konferencija Hrvatski dani sigurnosti

Otvorena je ovogodišnja 14. Konferencija Hrvatski dani sigurnosti, u sklopu koje se održava i 2. Konferencija menadžera sigurnosti jugoistočne Europe te 2. Forum o privatnoj zaštiti. Konferencija je obilježena pandemijom COVID-a 19, što postavlja goleme izazove kako privatnoj sigurnosti tako i sigurnosti poslovanja, o čemu je uvodno govorio Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

– Nijedna se korporacija do sada u svojoj povijesti nije bavila pandemijom COVID 19 i štetnim utjeajem koji pandemija može imati na zaposlenike i njihove obitelji. Na ljestvici prioriteta hrvatskih korporacija bavljenje sigurnošću je u prvom planu. Menadžeri sigurnosti morali su odgovoriti na nove mjere i njihov utjecaj na poslovne aktivnosti – naglasio je Alen Ostojić.

Najavio je i skoro obilježavanje 21. listopada kojeg je Vlada Republike Hrvatske lani utemeljila kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, a istog će dana biti obilježen i još jedan, već tradicionalni Dan bez mobitela u prometu. 

Sudionicima se preko video linka obratio Holger Halbach iz Zaklade Konrad Adenauer pozdravivši organizaciju ovog važnog događaja u posebnim uvjetima.

Dr. sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite pozdravio je okupljene u ime ministra Davora Božinovića.

– Svi mi koji se inače bavimo sigurnošću znamo da se ona sustavno gradi i zahtjeva puno truda kako bi se steklo povjerenje građana i institucija. Teško ga je steći, ali ga je vrlo lako izgubiti. Pojavom pandemije odjednom smo se svi morali reorganizirati, donositi brze odluke i suočiti se s nečim nevidljivim, zbog sigurnosti građana morali smo ograničiti neke slobode koje smo uzimali zdravo za gotovo. Do prije sedam-osam mjeseci svima nama su fokus interesa bile druge prijetnje nacionalne sigurnosti, primjerice nezakonite migracije, terorističke prijetnje, prirodne katastrofe izazvane klimatskim promjenama, nelegalna trgovina ljudima, narkoticima i oružjem, dezinformacijske kampanje i slično. COVID je promijenio paradigmu upravljanja rizicima, ali nas je i naučio kako biti fleksibilan, racionalan, strpljiv, empatičan i solidaran, ali prije svega kako biti odgovoran kao pojedinac i kao društvo. Odluke su se donosile pomno, a zdravstvena struka imala je glavnu riječ. U procesu bilo je angažirano više od 18 tisuća pripadnika sustava civilne zaštite, kroz logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite prošlo je više od 35 milijuna artikala zaštitne opreme, operateri su zaprimili više od pola milijuna poziva, provedeno je više od 500 tisuća nadzora ugostiteljskih objekata, domova za starije i nemoćne, mjesta javnih okupljanja…, a sve te brojke govore koliko je sustav civilne zaštite napregnut, ali i učinkovit – rekao je, među ostalim dr. Damir Trut i zahvalio medijima koji su pravovremeno prenosili informacije Stožera civilne zaštite. Najavio je i povlačenje više od 200 milijuna eura iz financijske omotnice namijenjene jačanju sustava civilne zaštite. Taj će se novac koristiti za smanjenje rizika od katastrofa, opremanje, razminiranje i osposobljavanje operativnih snaga te za informatizaciju sustava. U prvoj fazi bit će nabavljena i tri helikoptera za ustanovljavanje višenamjenske helikopterske službe, a potom još dva.

Nakon uvodnih govora je naša poznata violenčelistica Ana Rucner izvela Beethovenovu 5. simfoniju, a potom je dodijeljena Hrvatska velika nagrada sigurnosti. Dodjela je završena Beethovenom Odom radosti, također u izvedbi Ane Rucner.

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email