HRVATSKA VELIKA NAGRADA SIGURNOSTI 2020.

Ovogodišnja jubilarna deseta Hrvatska velika nagrada sigurnosti dodijeljena je u jedanaest kategorija, a njome se odaje priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske.

Dobitnike je izabrao žiri u sastavu:

Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN Zagreb, predsjednik žirija

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti

Ana Raić Knežević, novinarka

Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu

Valentina Kranželić, izvanredna profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu

Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, zbog  suradnje koja započela još 2009. godine a karakterizira je otvorenost, partnerstvo, spremnost na ekspertnu suradnju i dijeljenje znanja, dr.sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, nagrađen je posebnom zahvalnicom Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

 

Dobitnici Hrvatske velike nagrade sigurnosti:

 

 1. NAJBOLJA DOMAĆA ZNANSTVENA KNJIGA IZ PODRUČJA SIGURNOSTI

Dobitnik: knjiga Sport i nacionalna sigurnost, Despot infinitus d.o.o. Zagreb, 2019., autori Mirko Bilandžić i Luka Leško

Knjiga analizira povezanost sporta i nacionalne sigurnosti, potkrijepljenu brojnim empirijskim primjerima diljem svijeta, te iznosi provedbene smjernice za razvoj sigurnosne politike i prakse u svrhu sustavnog upravljanja učincima sporta na nacionalnu sigurnost. Autori obrađuju tri ključna područja: sport i nacionalni identitet (nacionalna kohezija); sport, međunarodni ugled države i sportska diplomacija te sport kao meta i instrument sigurnosnih ugroza (terorizam i sport, atentati i otmice u sportu, obavještajno djelovanje u sportu, špijunaža i business intelligence, navijačko nasilje i ekstremizam, korupcija i organizirani kriminal u sportu).

Nagradu je uručio dr.sc. Branko Mihaljević, predsjednik Upravnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj i redovni profesor Veleučilišta Velika Gorica, a preuzeo ju je koautor knjige dr.sc. Luka Leško.

 

 1. MEDIJSKA PROMOCIJA SIGURNOSTI

Dobitnik: NOVA TV

NOVA TV je putem televizijskih priloga, kao i članaka na portalu dnevnik.hr  i zimo.dnevnik.hr učestalo izvještavala o događajima vezanim za sigurnost, ali i producirala priloge i tekstove vezane za promicanje sigurnosti iz područja sigurnosti cestovnog prometa, sigurnosti djece, informacijske sigurnosti i prevencije kriminaliteta.

Nagradu je uručila Ana Raić Knežević, novinarka, a preuzeo ju je Marko Balen u ime redakcije NOVA TV.

 

 1. DRUŠTVENA ODGOVORNOST – inicijativa godine

Dobitnik: WIENER osiguranje d.d.

Putem prve digitalne platforme u Hrvatskoj za borbu protiv cyberbullyinga –  UHO (Utočište Hrabrih Online), od pokretanja u listopadu prošle godine do danas zaprimljeno je više od 900 upita za pomoć od strane žrtava elektroničkog nasilja, djece i mladih u dobi od 11 do 22 godine. Platforma UHO dio je projekta (O)siguran online Wiener osiguranja VIG, koji je započeo još 2017. godine, a okupila je ključne dionike koji na ravnopravan, otvoren i stručan način mogu razgovarati s djecom i mladima o opasnostima nasilja na internetu, osigurati da ih djeca čuju te da prepoznaju, prijave ili potraže savjete vezane uz cyberbullying.

Dobitnici nisu u mogućnosti osobno preuzeti nagradu, a u ime Uprave WIENER osiguranja na njoj se pisanim putem zahvalila Alina Radusin, direktorica Službe marketinga i korporativnih komunikacija.

 

 1. NAJBOLJI PROJEKT NVO ZA SIGURNOST ZAJEDNICE

Dobitnik: ROTARY Hrvatska 

Međunarodno udruženje Rotary Hrvatska ove je godine doniralo 29 termovizijskih kamera zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna. Kamere služe za detekciju povišene tjelesne temperature te su izuzetno korisne za kontrolu na mjestima gdje je veliki protok ljudi, a osobito u bolnicama.

Nagradu je uručio gospodin dr.sc. Đuro Črnjak, ravnatelj Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj te potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a preuzeo ju je Danijel Jozić, guverner Rotary Hrvatska u vrijeme realizacije projekta.

 

 1. PARTNERSTVO U OSTVARIVANJU SIGURNOSTI – inicijativa godine

Dobitnici: Rotary Hrvatska – Tehnozavod Marušić d.o.o. – DAHUA Tehnology Hrvatska d.o.o. 

Rotary Hrvatska je osigurao značajna sredstva za nabavku termovizijskih kamera, a kompanije Tehnozavod Marušić i Dahua Technology su prepoznale vrijednost ovog projekta i svojim doprinosom pomogle u realizaciji.

Nagradu je uručio dr.sc. Đuro Črnjak, a preuzeli su je Danijel Jozić, Rotary Hrvatska, Krešimir Marušić, direktor Tehnozavod Marušić i Toni Lovrić, predstavnik DAHUA Tehnology.

 

 1. INOVATIVNOST U PODRUČJU TEHNIČKE ZAŠTITE

Dobitnik: CEMEX Hrvatska d.d. za objedinjena tehnološka rješenja u funkciji sigurnog i učinkovitog cestovnog prijevoza: aplikacije Articulate, SAP i Smartivo

Sigurnost je prvi prioritet u CEMEX-ovom lancu vrijednosti, a posebna se pažnja posvećuje radu s ugovornim prijevoznicima građevinskih proizvoda. Tako više od 180 vozila te više od 250 vozača sudjeluje u programu usmjerenom na što kvalitetnije upravljanje sigurnošću i pouzdanošću transporta, a koji počiva na koristima koje donosi upotreba različitih tehnoloških rješenja od koji se ističu nove tehnološke komponente kao što su aplikacije ARTICULATE, SAP i SMARTIVO.

Nagradu je uručio Bernard Topić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a preuzeli su je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu i zaštite od požara te Alen Voloder, voditelj lanca opskrbe u CEMEX Hrvatska.

 

 1. NAJBOLJI PROJEKT POSLOVNOG SEKTORA U OSTVARIVANJU SIGURNOSTI ZAJEDNICE

Dobitnik: PEVEX d.d. za projekt instaliranja termalnih kamera u prodajne centre

Trgovački lanac PEVEX među prvima je u svibnju ove godine u sve svoje prodajne centre postavio ovaj  visokotehnološki sustav zaštite kako bi dodatnom opremom zaštitio kupce i osoblje od širenja koronavirusa. Kamere u realnom vremenu uspoređuju temperaturu ljudi bez kontakta s predmetima oko njih, na udaljenosti od dva metra. Snimi li kamera povišenu temperaturu, aktivira se tihi alarm o čemu se diskretno informira kupca, a PEVEX mu uz dezinficijens osigurava zaštitnu masku i rukavice.

Nagradu je uručio Dinka Rajčić, potpredsjednica Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a preuzeo ju je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave PEVEX-a.

 

 1. NAJREPREZENTATIVNIJI PROJEKT SUSTAVA SIGURNOSTI

Dobitnik: APIS-IT d.o.o. za projekt multifunkcionalne nadogradnje sustava perimetarske zaštite

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. – APIS IT d.o.o. pruža strateške, stručne i provedbene usluge javnom sektoru Republike Hrvatske u planiranju, razvoju, podršci i održavanju poslovno-informacijskih sustava po principima umrežene i korisnički usmjerene uprave. Projekti u kojima APIS IT aktivno sudjeluje i za njih izgrađena infrastruktura temelj su i odličan primjer transformacije prema modernoj javnoj upravi. U njima je već sada ostvarena interoperabilnost između tijela uprave na svim razinama, a građanima, gospodarstvu i samoj upravi omogućena je pouzdana i cjelovita informacija uz pristup uslugama i servisima koje su omogućene u elektroničkom obliku. Kroz projekt bazične implementacije sustava tehničke zaštite te multifunkcionalne nadogradnje sustava zaštite unutarnjeg i vanjskog perimetra realiziran je jedan od najkompleksnijih integracijskih sustava tehničke zaštite u Hrvatskoj.

Nagradu je uručio Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a preuzeo ju je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT te Matija Mandić, KING ICT i Stjepan Šarić, SECURUS, kao predstavnici projektanta.

 

 1. OSTVARIVANJE I RAZVOJ SIGURNOSTI U KORPORACIJAMA

Dobitnik: Hrvatska elektroprivreda d.d.

Hrvatska elektroprivreda prepoznala je važnost upravljanja sustavom sigurnosti kao bitnu, stratešku komponentu uspješnog poslovanja. U protekle tri godine pokrenut je i završen ciklus redefiniranja procesa korporativne sigurnosti i provedba kapitalnih financijskih ulaganja u više aspekata sigurnosti što predstavlja značajne promjene u pogledu poslovanja društva .

Agilnom primjenom suvremenih poslovnih koncepata ostvaren je funkcionalan i sveobuhvatan korporativni sustav upravljanja informacijskom i kibernetičkom sigurnošću – ISMS. Integriranjem svih poslovnih procesa sigurnosti, sustavno su ostvareni ciljevi korporativne sigurnosti čime je HEP ostvario značajne promjene kojima slijedi međunarodne sigurnosne prakse.

Nagradu je uručio  dr.sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova,  a preuzeo ju je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP d.d. 

 

 1. INDIVIDUALNI DOPRINOS U OSTVARIVANJU STRUKE

Dobitnica: Lana Djurkin-Köenig

Kao voditeljica regionalne korporativne sigurnosti za Ernst & Young Lana Djurkin-Köenig je trenutno odgovorna za korporativnu sigurnost EY GSA, regije koja se proteze na oko 50 lokacija i više od 16.000 zaposlenika unutar granica Njemačke, Švicarske, Austrije i Lihtenštajna. Magistrica je prava, magistrica međunarodnih odnosa, posjeduje MBA iz poslovne administracije Sveučilišta primijenjenih znanosti u Bonnu. Sudjelovala je u mirovnim operacijama Hrvatske vojske u Afganistanu. U brojnim stručnim člancima pisala je o značaju korporativne sigurnosti u ostvarivanju uspjeha kompanije te ekspertno ukazuje na model potrebe preoblikovanja korporativne sigurnosti iz  konzervativne, statične u proaktivnu, agilnu korporativnu sigurnost 21. stoljeća.

Nagradu je uručio Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i predsjednik Odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost HUMS-a, a preuzela ju je Lana Djurkin-Köenig.

 

 1. HRABRI ČIN

Dobitnik: Vjekoslav Pavlović

Vjekoslav Pavlović, vozač CEMEX-ovog ugovornog prijevoznika tvrtke Majetić, dana 19. 8. 2020. u popodnevnim je satima na Mostu mladosti u Zagrebu zaustavio svoj kamion i, na prepunom mostu u vremenu poslijepodnevne „špice“, priskočio u pomoć vozaču u iznenada planulom osobnom vozilu te protupožarnim aparatom za početno gašenje požara S-9 ugasio požar i prije dolaska vatrogasaca.

Ovo je jedina nagrada u kojoj nagrađeni uz plaketu i statuu dobiva i novčanu nagradu u iznosu od 3000 kuna neto.

Nagradu je uručio Dražen Kordić, član Upravnog odbora HUMS-a, a preuzeo ju je Vjekoslav Pavlović.

 

O DIZAJNU NAGRADE I AUTORICI:

Prsten simbolizira cjelovitost i jedinstvo, a isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti. 

Autorica nagrade Kristina Gračan magistrirala je 2004. na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, karijeru je započela u agenciji Spotstudio, nastavila je u Grey-u i Design systemu, a već 10 godina je art director u marketinškoj agenciji BBDO. Radila je na brojnim domaćim i međunarodnim brendovima (VIP, Dukat, Podravka, Adris, Amex, PBZ, CROATIA osiguranje, Nexe grupa….) te je sakupila strukovna priznanja i nagrade za svoje radove.

PODIJELI...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email